Laman Web Rasmi Jabatan Keretapi Negeri Sabah

Laman Web Rasmi

Jabatan Keretapi Negeri Sabah

Soalan Lazim Pengguna

Kepada Bahagian Kejuruteraan Awam

1. Apakah jenis keretapi yang digunakan oleh JKNS pada masa kini?

Stokereta yang yang digunakan oleh JKNS pada masa kini ialah Lokomotif utama, pelangsir, DMU (Diesel Multiple Unit), Railbus, Railcar dan Carriage and Wagon.

2. Sekiranya saya ingin menghantar binatang ternakan, apakah gerabak yang sesuai?

Gerabak yang sesuai ialah cattle truck.

3. Berapakah kelajuan operasi keretapi?

Kelajuan operasi maksimum yang dibenarkan ialah 80 KM/J

4, Berapakah kapasiti penumpang setiap kali perjalanan?

Kapasiti penumpang untuk DMU passanger Train 6601 ialah 205 penumpang berduduk.

Alamat Kami:

Jabatan Keretapi Negeri Sabah, No.1, Jalan Aeropod, Off Jalan Kepayan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Tel : 088-279300 Fax : 088-279319

Polisi Hak Cipta: Semua bahan termasuk kandungan, maklumat, teks, imej, grafik, aplikasi, fail suara, fail video, susunan strukturnya, kod sumber serta semua aspek yang lain adalah hak cipta Jabatan Keretapi Negeri Sabah kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian dalam laman web ini akan diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiar, dipamer, dihasilkan semula, diterbit, dilesen, dipindah, dijual atau diperdagang dengan apa cara sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis terlebih dahulu daripada Jabatan Keretapi Negeri Sabah.

Penafian: Jabatan Keretapi Negeri Sabah tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang dibekalkan di dalam laman web ini atau yang dimasukkan sebagai pautan. Tiada apa-apa tanggungjawab boleh diterima atas ketepatan, kelengkapan, atau kesesuaian pada maklumat bagi maksud pengguna. Bagi sesiapa yang mengguna maklumat untuk apa-apa sahaja tujuan adalah dinasihatkan untuk mendapat pengesahan daripada jabatan dan agensi berkaitan, atau sumber yang betul.