Laman Web Rasmi Jabatan Keretapi Negeri Sabah

Laman Web Rasmi

Jabatan Keretapi Negeri Sabah

Profil Bahagian Akaun

Latar Belakang

Penubuhan Bahagian Akaun adalah untuk mengurus kewangan dan perakaunan Jabatan berdasarkan kepada peraturan dan arahan yang berkuatkuasa yang telah ditetapkan untuk meningkatkan taraf kewangan dan akauntabiliti di jabatan dengan memastikan bahawa setiap peruntukan terkandung dalam Arahan Perbendaharaan, Akta Kewangan dan lain-lain arahan yang dikeluarkan dari semasa, berkaitan dengan pengawalan kewangan, dari segi hasil dan perbelanjaan adalah dipatuhi dengan sepenuhnya.

Objektif

Untuk meningkatkan taraf kewangan dan akauntabiliti di jabatan dengan memastikan bahawa setiap peruntukan terkandung dalam Arahan Perbendaharaan, Akta Kewangan dan lain-lain arahan yang dikeluarkan dari semasa, berkaitan dengan pengawalan kewangan, dari segi hasil dan perbelanjaan adalah dipatuhi dengan sepenuhnya.

Fungsi Utama

(1) Mengumpul dan menyusun cadangan anggaran perbelanjaan tahunan


(2) Menyediakan baucar bayaran


(3) Mengurus pembayaran gaji bulanan


(4) Mengumpul dan menyusun cadangan anggaran hasil


(5) Menyediakan penyata penyesuaian akaun bulanan


(6) Menyediakan laporan kewangan


(7) Mengakaun pungutan hasil

Alamat Kami:

Jabatan Keretapi Negeri Sabah, No.1, Jalan Aeropod, Off Jalan Kepayan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Tel : 088-279300 Fax : 088-279319

Polisi Hak Cipta: Semua bahan termasuk kandungan, maklumat, teks, imej, grafik, aplikasi, fail suara, fail video, susunan strukturnya, kod sumber serta semua aspek yang lain adalah hak cipta Jabatan Keretapi Negeri Sabah kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian dalam laman web ini akan diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiar, dipamer, dihasilkan semula, diterbit, dilesen, dipindah, dijual atau diperdagang dengan apa cara sekalipun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis terlebih dahulu daripada Jabatan Keretapi Negeri Sabah.

Penafian: Jabatan Keretapi Negeri Sabah tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang dibekalkan di dalam laman web ini atau yang dimasukkan sebagai pautan. Tiada apa-apa tanggungjawab boleh diterima atas ketepatan, kelengkapan, atau kesesuaian pada maklumat bagi maksud pengguna. Bagi sesiapa yang mengguna maklumat untuk apa-apa sahaja tujuan adalah dinasihatkan untuk mendapat pengesahan daripada jabatan dan agensi berkaitan, atau sumber yang betul.